tinejdzeri-roze-odeca

Kako reklamirati modni brend za tinejdžere?

Reklamiranje brenda odeće za tinejdžere zahteva posebnu strategiju koja se dosta razlikuje od reklamiranja za sve ostale demografske grupe.

Tinejdžeri su veoma osetljivi na modu i žele da se izraze kroz svoju odeću, stoga brendovi treba da im pruže mogućnost da to učine.

Evo na koje načine brendovi mogu uspešno reklamirati svoje kolekcije garderobe namenjene tinejdžerima.

Kratka istorija mode za tinejdžere

Tinejdžerska moda ubrzano se razvila tokom 20. veka. Pre tog perioda nije se značajno razlikovala od mode za odrasle, a onda su tinejdžeri počeli da se izdvajaju kao zasebna demografska grupa sa svojim specifičnim potrebama i željama.

Danas je tinejdžerska moda snažna i dinamična industrija koja se stalno prilagođava potrebama i željama svoje mlade publike. Trendovi se munjevito smenjuju, pa tako na primer donji delovi trenerke za dečake koji su danas ekstremno popularni već sutra ne moraju biti.

Reklamiranje brenda odeće za tinejdžere zahteva konstantno prilagođavanje potrebama i željama publike.

Kombinacijom ponude proizvoda, kreativne reklame, interaktivnosti, tehnologije i fokusa na lokalnu zajednicu, brendovi mogu da privuku i zadrže tinejdžersku publiku kao lojalne kupce. Pročitajte savete za uspešno reklamiranje tinejdžerskog modnog brenda.

#1 Ponuda proizvoda mora biti raznovrsna i u skladu s trendovima

Kvalitetna ponuda proizvoda je ključna za reklamiranje brenda odeće za tinejdžere. Imajući u vidu da oni žele da se izraze kroz svoju odeću i da budu u trendu, brendovi treba da im ponude moderne i privlačne proizvode.

To može uključivati ponudu različitih boja, dizajna i veličina, kao i različitih cena, kako bi se pokrila široka publika.

Tinejdžerska moda se često karakteriše kombinacijom klasičnih i modernih elemenata. Podrazumeva upotrebu logotipa i brendova popularnih među delom tinejdžera koji žele da pokažu svoju lojalnost prema određenom brendu ili muzičkoj grupi na taj način.

Veliki broj tinejdžera uživa i u DIY rukotvorinama, kao što su ručno oslikane majice ili majice sa samostalno izrađenim aplikacijama. Ovo daje tinejdžerima mogućnost da se izraze i da budu jedinstveni u svom stilu.

devojka-ploce-starke-krevet

#2 Kreativna reklama kao najbitniji faktor

Kreativna reklama je ključna za uspeh brenda odeće za tinejdžere.

Tinejdžeri su vrlo osetljivi na marketinške trikove, pa je potrebno imati dobru strategiju koja će ih privući. Pa ipak, tehnike reklamiranja modnih brendova odeće za odrasle, nisu u potpunosti iste kao one za adolescente.

Upotrebom društvenih mreža, influensera i street style-a, brend može privući pažnju tinejdžera i pokazati im svoje proizvode na način koji će im privući pažnju.

Stoga, brendovi treba da koriste kreativne pristupe u svojoj reklami, kao što je korišćenje influensera ili organizovanje modnih revija. Osim toga, treba da koriste različite kanale za reklamiranje: društvene mreže, televiziju, radio, internet oglašavanje i bilborde. Cilj je dopreti do što više publike.

#3 Tinejdžeri vole interaktivnost

Interaktivnost je još jedan važan faktor u reklamiranju brenda odeće za tinejdžere.

Mladi ljudi žele da budu uključeni u proces odabira odeće i da imaju mogućnost da daju svoje mišljenje. Stoga, proizvođači teen garderobe treba da organizuju različite aktivnosti koje će omogućiti tinejdžerima da se uključe u proces odabira, kao što su online ankete, modne revije sa učešćem publike ili online konkursi.

#4 Upotrebite tehnologiju kao svog glavnog saradnika

Tehnologija igra važnu ulogu u reklamiranju brenda odeće za tinejdžere.

Oni su veoma tehnološki pismeni i žele da koriste tehnologiju u svakom aspektu svog života, uključujući i kupovinu odeće. Stoga, brendovi treba da koriste prednosti reklamnih internet kampanja, kao i obaveznu opciju online poručivanja garderobe putem mobilne aplikacije ili sajta i različite virtualne prezentacije proizvoda, ne bi li se prilagodili potrebama tinejdžerske publike.

Korišćenjem tehnologije takođe se može privući pažnja tinejdžera. Na primer, brendovi mogu koristiti Augmented Reality (AR) tehnologiju da pokažu kako će proizvodi izgledati na telu potencijalnih kupaca.

Na njihov stil u velikoj meri utiču i modni trendovi iz serija i filmova koji su popularni u određenom trenutku, te brendovi treba da budu svesni i toga šta se najviše strimuje.

#5 Fokus na lokalnu zajednicu

Fokus na lokalnu zajednicu je još jedan važan aspekt u reklamiranju brenda odeće za tinejdžere.

Mladi su danas veoma društveno aktivni i žele da se uključe u lokalnu zajednicu. Takođe su svesni značaja ekologije i zainteresovani za održivu modu više nego generacije pre njih. Stoga, brendovi treba da se uključe u različite aktivnosti koje su vezane za lokalnu zajednicu, kao što su humanitarne akcije, sportske manifestacije ili kulturne događaje.

Zaključak

Kada je reč o istoriji tinejdžerske mode, možemo se prisetiti da je početak ovog segmenta mode bio tokom 1950-ih godina, kada su se pojavili prvi tinejdžerski magazini i kada su se počeli pojavljivati prvi brendovi odeće namenjeni mladima.

Tinejdžerska moda se od tad kontinuirano razvijala i evoluirala kroz godine, a danas je jedan od najprofitabilnijih segmenata mode.

Modni brendovi za tinejdžersku publiku danas se mogu poziconirati i opstati na tržištu isključivo kombinacijom ponude proizvoda, kreativne reklame, interaktivnosti, tehnologije i fokusa na lokalnu zajednicu. Tako će u moru konkurentskih brendova privući pažnju i zadržati tinejdžersku publiku kao lojalne kupce.

Važno je da brendovi stalno prate trendove i prilagođavaju se potrebama i željama tinejdžerske publike, kako bi bili relevantni i privukli pažnju.

Međutim, brendovi treba da imaju na umu da tinejdžerska moda nije statična i da se brzo menja. Stoga, brendovi treba da su fleksibilni i spremni na promene kako bi uspeli pratiti trendove.