kuca-ograda

Aktivan odmor ili opuštanje u najpopularnijoj banji

Poslednjih godina sve je više aktuelan poseban vid odmora, a to je aktivni odmor. Odmor, odnosno ova reč, većinu ljudi asocira na opuštanje i lenčarenje, to jest uživanje bez raznih aktivnosti. Sa druge strane, postoje i oni koji ne mogu samo da leže i da ne rade ništa čak i na odmoru, već su neprestano u pokretu. Za takve osobe idealan vid odmora jeste upravo aktivan odmor. Ako ste željni avanture, i želite da upoznajete nove predele ali i ljude, isplanirajte slobodno vreme onako kako vi to želite i provedite ga u brojnim aktivnostima.

Iako naziv banja mnoge asocira na neku vrstu lečenja, u njoj se može uživati i u drugim aktivnostima, kao što su razne vrste sportova, ali i u različitim vidovima zabave. Vrnjačka Banja kao najposećenija banja u našoj zemlji, uvek prati trendove, i svojim posetiocima teži da pruži samo najbolje. Ponuda je mnogo, ali svakako je poslednjih godina tražen i zastupljen aktivan odmor u ovom mestu, koje prati sve ono što je moderno. Ako biste želeli da u ovom mestu imate svoje parče raja i da dođete kada god vam to obaveze dozvoljavaju, možete se raspitati kod agencija za nekretnine u Vrnjačkoj Banji o tome šta je aktuelno na tržištu.

Šetnja do izvora sa mineralnom vodom

Jedna od glavnih aktivnosti svih posetilaca ove banje jeste šetnja. Staza je puno, u samom centru ima dosta prostora za šetnju, kako kroz Promenadu, tako i kroz Vrnjački park. Isto tako veoma popularna je i šetnja do izvora sa lekovitim vodama. Ovakvih izvora je ukupno 7, i to:

  1. Topla voda,
  2. Snežnik,
  3. Jezero,
  4. Slatina,
  5. Borjak,
  6. Beli izvor,
  7. Vrnjačko vrelo.

Najstariji izvor lekovite vode je Topla voda, koji je prema saznanjima korišćen u praistoriji, ali i u rimskom dobu, kao i za vreme turske vladavine na ovim prostorima. Temperatura vode na ovom izvoru je 36.5 stepeni Celzijusa. Izvor Snežnik se počeo koristiti tek 1916. godine, a nakon završetka Prvog svetskog rata ova voda je počela da se koristi u lečenju pacijenata. Ukoliko ste zainteresovani za investiranje u kraljici banjskog turizma, kontaktirajte agenciju za nekretnine u Vrnjačkoj Banji. Izaberite apartman ili kuću po vašoj meri, i moći ćete češće da uživate u blagodetima ovih izvora.

Izlet na Goč

Okolina banje je podjednako zanimljiva kao i sam centar, jer nudi obilazak mnogih mesta i pogodna je za organizovanje mnogih aktivnosti. Ukoliko planirate aktivan odmor i obilazak mnogih mesta, onda je za vas pravi izbor planina Goč. Svojim posetiocima, Goč nudi mogućnost brojnih izleta, planinarenje, vožnju kvadom, pecanje na obližnjem jezeru, i beskonačne šetnje po planini. Zimski period na Goču, rezervisan je većinom sa skijanje, ali i za sankanje. Na planini Goč dominiraju četinarske i bukove šume, kao i mnoge retke vrste. Agencija za nekretnine u Vrnjačkoj Banji, ima veliku ponudu placeva, pa će vam se možda svideti neki plac na Goču, gde možete napraviti svoju oazu za uživanje sa porodicom i prijateljima.

Na planini postoje mnogi zasadi voća, a dominiraju maline, vinova loza i šljiva. Ovde možete pronaći i razne specijalitete, koji se tiču gastronomskih umeća ovdašnjih kuvara. Brojni lokalni proizvođači, nude kvalitetne proizvode, poput domaćeg kajmaka i sira, kao i rakiju, vina i druge proizvode domaće radinosti. Ovi proizvodi će vas okrepiti nakon brojnih aktivnosti koje ćete imati na ovoj planini. Još kada ste ceo dan na planinskom vazduhu, dobar apetit se podrazumeva. Brojni su ribnjaci, u kojima se gaji pastrmka, koja je nadaleko poznata.

Podunavačke bare i sport

Za one koji žele da se i za vreme odmora bave sportom i raznim sportskim aktivnostima, leti se organizuju različita sportska takmičenja. Podunavačke bare su mesto koje okuplja brojne ljubitelje sporta i nalazi se na svega 10 – ak kilometara od banje. Ljubitelji sportskog ribolova će uživati na ovom mestu, jer se ovde organizuju ozbiljna pecaroška takmičenja. Takođe, možete igrati tenis, takmičiti se u pikadu, skakati u vrećama ili u povlačenju konopca.

Plivanje – aktivnost za potpuno uživanje

Vrnjačka Banja je pored svih prirodnih lepota, poznata i po mnogim mestima na kojima se turisti mogu opustiti i uživati u plivanju. Za pobornike aktivnog odmora, ovo je idealna aktivnost. Mnogobrojni hoteli imaju svoje bazene, ali postoji i olimpijski bazen, koji je omiljeno mesto za vreme letnjih vrućina. Mnogi objekti imaju bazene sa termalnom vodom koja potiče sa nekog od banjskih izvora. Pored bazena, imate mogućnost korišćenja fitnes centra, ako želite i na odmoru da brinete o svojoj kondiciji i zdravlju. Novootvoreni aqva park Raj nudi zabavu i uživanje kako najmlađim posetiocima tako i odraslima, koji žele da se zabave ali i da se bave sportom, jer u sportsko rekreativnom centru Raj možete igrati fudbal ili trčati na atletskoj stazi.