apartmani-zlatibor-okolno-mesto-apartman-pogled3

Turističke zamke u Srbiji – kako ih izbeći?

Da li ste ste se ikada tokom svojih putovanja zapitali – da li sam ja to upravo upao u turističku zamku? Možda ste preplatili piće i suvenire u centru grada i našli ih po duplo manjoj ceni samo iza ćoška ili se bili nezadovoljni uslugom na atrakciji koja važi za simbol neke destinacije? Mi smo tu da vam otkrijemo par zamki na koje možete naleteti kada krenete u istraživanje Srbije, bilo da ste domaći turisti ili tek planirate da se prvi put ovamo uputite. Evo na šta treba da obratite pažnju. 

Smeštaj je jeftiniji online, ili ipak ne? 

Odgovor je ne uvek, a zavisi i od toga za kakav tip smeštaja ste se odlučili. Ako vam treba privatni smeštaj, Novi Sad, Beograd ili možda banjski online buking platforme definitvno su najbolji put do smeštaja. Nije retko da ćete dobiti i posebnu pogodnost ako se registrovani korisnik, a posebno ako te platforme nude lojalti prrograme za stalne goste.  

Ako pak tragate za hotelskim smeštajem, online rezervacija neće vam biti najbolji saradnik. Primera radi, hotelski apartmani Zlatibor cene će neretko povećati na platformama za izdavanje, dok će niže i cene sa popustima moći da se ostvare na oficijalnim sajtovima hotela ili u usmenoj komunikaciji. Ukoliko uhvatite recepciju kada je raspoložena, možda dobijete i neke bonuse pogodnosti. Reprezentativan primer je beogradski hotel Moskva. Noćenje u sobi sa bračnim krevetom, uz usluge spa centra, koštalo bi vas oko 140 evra ako se odlučite za rezervaciju kroz Booking. Ista ta soba, u istom period i još sa uključenim doručkom prilikom rezervacije na sajtu hotela jeftinija je za 20%, a nekad i više. 

Taxi prevoz “na divljaka” još uvek nije prošlost 

Ukoliko ste mislili da je ova praksa izumrla, nažalost se varate. Ukoliko pak ne znate o čemu pričamo još uvek, zavidimo vam. Naime, reč je o taksistima koji lukavo čekaju putnike ispred glavnih autobuskih stanica, aerodroma, mesta sa kojih kreću autobuske linije koje voze do aerodroma i nude svoje usluge po izuzetno visokim cenama. Posebno će biti uporni da vas povezu ako vam prevoz treba u špicu, kasno uveče ili kada je nevreme, te kada znaju da je teško doći do slobodnog vozila. Ukoliko ne želite da potrošite 2-3.000 dinara umesto duplo manje, uvek pozivajte taksi ili ih unajmjite preko aplikacija umesto da ulazite u ova vozila. 

odmor-sa-drustvom

Cveće nikada nije besplatno 

Mala je šansa da ste prošetali kroz centralne gradske ulice, posebno u Beogradu, a da se niste susreli sa ovom prevarom. U vreme kada je Knez Mihailova preplavljena domaćin i stranim turistima na nekoliko mesta između Trga Republike i Kalemegdana videćete žene sa korpama punim ružama. Ako se desi da vam društvo pravi neko zbog kog izlgledate kao par, šanse su još veće da će vam prići. Nasmejane i spremne za razgovor će vam prići i pružiti vam ružu, kao da je od srca poklanjaju. 

Ako želite da izbegnete neprijatnu situaciju predlažemo da odbijete ovaj cvet, kako će vam za njega već u sledećem momentu tražiti novac i dati sve od sebe da učine da se osećate loše što ne želite dragoj osobi da kupite ružu. Nemojte nasesti, već cvet kupite od nekog od starijih uličnih prodavaca koje ćete neretko pronađi u podzemnim prolazima u centru grada ili na ćoškovima skoro svake ulice na Dorćolu.   

Da li je Skadarlija najveća turistička prevara u prestonici? 

Svetski putnici složili su se u svojim ocenama da su kafane u Skadarliji najveća turistička zamka u Srbiji. Po glasanju onih koji su je posetili i ostavili svoje komentare na sajtovima Trip advisor i Yelp, posebno su negativno bili iznenađeni cenama, ali i čekanjem na uslugu. Skadarlija i dalje važi za jednu od najatraktivnijih atrakcija prestonice, te boemsku četvrt kroz koju morate makar prošetati. 

Ipak, odnos cene i kvaliteta u Skadarliji neretko nije balansiran, pa ako se ipak odlučite da sednete na ručak ili domaće vino negde drugde nećete sebi učiniti veliku štetu. Cena ručka za dvoje može prelaziti i 90 evra, posebno ako odlučite da gustirate i nekoliko vrsta vina. Tek desetak minuta niz ulicu nalaze se restorani u kojima možete uživati u domaćoj kuhinji na tradicionalan način bez da neplanirano prekoračite svoj budžet. 

Turističke zamke u Srbiji još uvek nisu dostigle vrhunac kao što je slučaj u svetskim metropolama, gde vas čekaju sofisticirani prevaranti sa razrađenim pričama i džeparoši u gradskim prevozima. Ipak, da vam putovanja ne bi ostala u lošem sećanju, imajte na umu ove četiri stvari kada krenete u sledeću turističku avanturu Srbijom.