zena-knjiga-kancelarija

Popularni poslovi koji podrazumevaju znanje engleskog jezika

Svi znamo koliko je važno da tokom života znamo bar osnovna pravila iz engleskog, koji je opšteprihvaćen kao jezik komunikacije širom sveta. Danas je, pogotovo među mlađom populacijom, gotovo nezamislivo da neko ne zna ovaj jezik, makar i samo ono najosnovnije što je potrebno za snalaženje ako smo u nekoj stranoj zemlji. Za one koji dobro barataju jezikom i godinama ga uče u školi ili na nekom kursu, sigurno da je to jedna ogromna prednost u daljem životu i građenju karijere. Mnogo je poslova u zemlji i inostranstvu koji vam se mogu dopasti, a koji podrazumevaju solidno ili odlično znanje ovog jezika. U mnogim situacijama, kada i niste kvalifikovani za neko radno mesto, upravo odlično znanje jezika će vam pomoći da napredujete. Odlična stvar je što danas postoje mnogi kursevi koje možete završiti online, za kratko vreme i u udobnosti svoga doma.

Rad na rečnom ili prekookeanskom brodu

Ukoliko imate želju da oduvek radite na brodu, ovo je danas jedan od popularnijih poslova. Uglavnom su za njega zainteresovani mlađi, posebno dok studiraju ili su tek završili školu, oni koji još nisu zasnovali porodicu, ali to naravno nije pravilo. Ako imate ovakve ambicije, potrebno je da se prijavite u neku od agencija, koje su zadužene da izaberu radnike koji su potrebni za svako radno mesto. Oni će vas dalje uputiti koje su procedure i šta je potrebno da završite od papira ukoliko dobijete posao. U toku godine, ovaj posao podrazumeva da na rečnom ili prekookeanskom brodu budete zaposleni od 6 – 8 meseci. Zarada je uglavnom dobra, i može vam pomoći da ostvarite neki cilj za koji su vam potrebna određena finansijska sredstva. Posao nije nimalo lak, i radi se i do 15 – 16 sati dnevno, ali svakako donosi i mnoge benefite.

Prevođenje dokumenata

Danas, svaki grad ima bar jednog sudskog prevodioca za engleski jezik. Novi Sad i drugi veći gradovi, imaju ih čak na desetine. Ovaj posao je veoma unosan, jer svakodnevno postoji potreba za prevođenjem velikog broja dokumenata. Kada je u pitanju posao, sudski prevodilac za engleski jezik Novi Sad, Beograd ili čak neko manje mesto može biti veoma dobro rešenje za pokretanje ove vrste posla. Overavaju se ugovori, svedočanstva, sertifikati, diplome, lekarski nalazi, potvrde, izvodi iz matičnih knjiga, policijski izveštaji, lična dokumenta, izvodi iz registra, ali i mnoga druga dokumenta. Morate imati adekvatno visoko obrazovanje i vladati jezikom i pravnom terminologijom, da biste postali sudski prevodilac za engleski jezik. Novi Sad je odlično mesto za otpočinjenje karijere, a sigurno je da ćete ako imate potrebna znanja i radite kvalitetno, napraviti lepu karijeru.

Poslovi u oblasti ugostiteljstva i turizma

Ako ste od onih koji žele da rade u ugostiteljstvu ili da se bave poslovima koji spadaju u oblast turizma, znanje jezika, a pogotovo engleskog je neophodno. Ukoliko ispunjavate sve potrebne kvalifikacije, ovim poslom se možete baviti i u našoj zemlji ali i u inostranstvu. Menadžeri, turistički vodiči, ali i recepcionari sa dobrim znanjem ovog jezika su uvek traženi. Naravno, za mnoga zanimanja nije potrebna diploma fakulteta, već ih možete raditi sa završenom srednjom školom, ali je nekada potrebno i da imate licencu iz neke oblasti.

Online poslovi

U današnje vreme, postoji zaista veliki broj poslova koje možete raditi od kuće. Takozvani freelance poslovi su veoma traženi i postoji bezbroj načina da ostvarite i više nego dobru zaradu na ovaj način. Znanje engleskog će vam samo olakšati pronalazak idealnog zanimanja, a za rad će vam biti potreban samo računar ili lap top. Postoje mnoge platforme, koje funkcionišu po sličnom principu, a to je da klijent postavlja ponudu za određeni posao, a frilenseri odgovaraju na njih tako što im daju svoje ponude. Poslovi koji su uvek aktuelni dolaze iz domena grafičkog dizajna, pisanja, računovodstva, marketinga, unošenja podataka, programiranja. Ovakav način rada vam daje slobodu i mogućnost da sami kreirate svoje radno vreme, a zainteresovanih je mnogo i zbog odlične zarade.

Rad u nekom call centru

Sve je više kompanija koje imaju potrebu da zaposle pouzdanu osobu koja će obavljati telefonske pozive sa klijentima, koji se pretežno nalaze u inostranstvu. Tečno znanje jezika je obavezno, jer se komunikacija uglavnom obavlja na engleskom jeziku. Veliki plus ćete imati ukoliko znate još neki strani jezik. Oglasi za posao u kojima se traže radnici u call centrima se mogu svakodnevno pronaći, a ovaj posao je izuzetno dinamičan, i zahteva dobre komunikacijske veštine. Uglavnom kompanije radnike na ovim pozicijama zapošljavaju na duže vreme, i daju im mnogobrojne beneficije, baš iz razloga težeg pronalaska pouzdanih i odgovornih osoba za rad na ovako zahtevnim pozicijama u kompaniji.