prizemlje

Stan u prizemlju za i protiv

Napokon ste obezbedili finansijska sredstva i možete da rešite stambeni problem vas i vaše porodice. Angažovali ste agenciju za nekretnine, po preporuci prijatelja i krenuli u potragu za stanom koji će najviše odgovarati vašim potrebama.

prizemlje

Dobili ste i ponudu od prijatelja koji prodaje stan. Vama ga je prvom ponudio i cena je više nego povoljna. Jedini problem je što se stan nalazi u prizemlju zgrade, a čuli ste da oni imaju mnogo nedostataka. A da li je baš sve tako?

Pitanje koje vas proganja da li će ovo biti dobar stan za vas?

Stanovi u prizemlju, kao i uostalom stanovi na ostalim spratovima, imaju svoje specifične karakteristike, prednosti ali i mane. Neke od njih neće imati nikakvog uticaja na vaš izbor i odluku, ali će neke biti značajne i možda odlučujuće. Najčešće se navode sledeće karakteristike koje imaju veze sa stanovima u prizemlju:

Svakako morate da analizirate sve aspekte i karakteristike stanova vezane za njihovu spratnost i onda možete da odlučite da li je to prihvatljivo  rešenje za vas.

Prednosti kupovine stana u prizemlju

Najveća prednost stanova u prizemlju je da po pravilu imaju lakši pristup, što je veoma važno za  porodice sa malom decom, starije osobe, a posebno za osobe sa invaliditetom. Sa stanom u prizemlju oslobođeni ste penjanja stepenicama, kao i korišćenja lifta.

prizemlje2

Stanovi u prizemlju zbog tendencije da zadržavaju stabilniju temperaturu, zbog svoje pozicije u zemlji ili blizine zemlje,  često imaju niže troškove grejanja zimi i hlađenja leti.

Ukoliko imate kućne ljubimce ili često nosite teže stvari, stan u prizemlju vas oslobađa potrebe za liftom i svakodnevnim čekanjem i korišćenjem istog.

Ako stan u prizemlju ima pristup dvorištu ili terasi, to može biti idealna prilika za uređenje vašeg privatnog spoljnog prostora. Na taj način možete imati svoju baštu, u kojoj ćete posaditi i negovati vaše omiljeno cveće, odnosno dobićete idealno mesto za opuštanje.

Stanovi na višim spratovima mogu biti skloniji buci iz okoline, dok stanovi u prizemlju mogu pružiti veći mir i tišinu.

U slučaju hitnih situacija, kao što su požari ili zemljotresi, stan u prizemlju omogućava bržu i lakšu evakuaciju u poređenju sa stanovima na višim spratovima.

Nedostaci (mane) stanova u prizemlju

Stanovi u prizemlju mogu biti podložniji provalama i krađama, budući da su lakše dostupni potencijalnim provalnicima. Ukoliko se odlučite za kupovinu stana u prizemlju potrebno je da planirate izdvajanje određenih finansijskih sredstava i dodatnog napora u osiguranje vašeg doma i imovine.

sprat

Stanovi u prizemlju često imaju ograničen pristup prirodnoj svjetlosti i svežem vazduhu, posebno ako su okruženi visokim zgradama, zidovima ili zasađenim zelenilom. To može dovesti do tamnijeg i manje svežeg unutrašnjeg prostora.

Stanovi u prizemlju mogu biti bliži prolaznicima ili komšijama, što može uticati na privatnost, odnosno može umanjiti udobnost stanovanja.

Stanovi u prizemlju često su podložniji vlažnosti i problemima sa kondenzacijom, zbog blizine tla. Ovo može dovesti do problema sa buđi, neprijatnim mirisima i oštećenjem zidova.  Potrebno je posebno paziti na prozračivanje i osigurati dobru ventilaciju kako bi se sprečila pojava buđi ili drugih problema s vlagom.

Zbog blizine tla, stanovi u prizemlju mogu biti podložniji prisustvu insekata i štetočina, kao što su mravi, bube i miševi.

U mnogim slučajevima, stanovi u prizemlju mogu imati nižu cenu u odnosu na stanove na višim spratovima, zbog navedenih nedostataka, poput sigurnosti i privatnosti. Odnosno ovi stanovi po pravilu imaju nižu tržišnu vrednost.

Stanovi u prizemlju su posebno korisni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, kao i za osobe sa invaliditetom, jer nema potrebe za penjanjem stepenicama ili korišćenjem lifta. Međutim, to takođe znači da će prolaznici možda imati direktan pogled u stan, što smanjuje osećaj privatnosti.

U određenim slučajevima, stanovi u prizemlju koji su okruženi vegetacijom ili drugim preprekama mogu pružiti više privatnosti i zaklonjenosti od pogleda prolaznika.

Umesto zaključka

Izbor idealne spratnosti prilikom kupovine stana zavisi od različitih faktora, koji su vezani za vaše potrebe, životni stil, budžet i preferencije. Prilikom odlučivanja o spratnosti stana potrebno je da najviše obratite pažnju na sledeće faktore:

Pozicija i pogled Viši spratovi često nude bolji pogled, međutim, možda ćete želeti da izbegnete više spratove ako imate problema sa visinom ili se ne osećate udobno kada ste visoko.

BukaNiži spratovi obično imaju manje buke iz okoline i lakši pristup stepenicama u slučaju nestanka struje ili kvara lifta.

Lift ili stepeniceAko je zgrada opremljena liftom, viši spratovi mogu biti prihvatljiviji. Međutim,  potrebno je da mislite i na situacije kada je lift u kvaru i kada ste primorani da se penjete stepenicama do vašeg stana.

SigurnostNiži spratovi često se smatraju sigurnijim kada su u pitanju hitni slučajevi ili u slučaju evakuacija.

Cena – Stanovi na višim spratovima često su skuplji zbog boljeg pogleda i eventualno manje buke. Upravo iz navedenih razloga stanovi na nižim spratovima mogu biti povoljniji.

Energija i resursi Viši spratovi mogu zahtevati više energije za hlađenje i zagrevanje, dok su stanovi na nižim spratovima obično manje energetski zahtevni.

Ukoliko su vaše fizičke sposobnosti ograničene ili planirate da u stanu živite sa decom ili starijim osobama, niži spratovi su praktičniji i prihvatljiviji za vaše potrebe. Stanovi na nižim spratovima takođe imaju prednost prilikom renoviranja i preuređivanja, jer se lakše prenosi materijal.

Pri konačnom izboru, važno je da uskladite ove faktore sa svojim prioritetima i potrebama. Razgovarajte sa agentom za nekretnine i pažljivo razmotrite sve aspekte pre donošenja odluke.

I svakako ako je vaš izbor kupovina stana u prizemlju, pre nego što prihvatite ponudu vašeg prijatelja, proverite sa stručnim licima i proceniteljima da li je cena korektna, kako ne biste ugrozili vaše prijateljstvo.

Slike: pexels.com

Autorski tekst: Milica S.K.