lampe-lusteri

Saveti za uređenje enterijera: Harmonija i ambijent za savršeni ugođaj

U modernom društvu uređenje enterijera nije samo puko stvaranje vizuelno privlačnog prostora, to je izražavanje stila, ličnosti, a najpre funkcionalnosti životnog prostora. Vaš dom je oaza koja održava vašu suštinu, mesto u kojem se udobnost spaja sa estetikom. Stvaranje jednog prostora predstavlja umetnost koja ne zadovoljava osnovne potrebe, već postavlja temelje za iskustvo koje isijava toplinu i inspiraciju.

Svetlo, kao ključni element, igra centralnu ulogu u oblikovanju atmosfere. Kroz sofisticirano raspoređivanje različitih izvora rasvete stvara se ambijent koji se prilagođava različitim trenucima dana. Osim toga, boje i teeksture postaju paletakreativnosti, dok funkcionalnost nameštaja i dekorativnih elemenata spaja sve u jednu sinhronizovanu celinu.

Otvorenost prostora postaje imperativ u savremenom uređenju enterijera, pružajući vam prostor za slobodu kretanja, ali i izražavanja. Biljke, sa svojom prirodnom lepotom, unose živost u prostor, dok lični dodir kroz određene elemente dodaju taj veoma potreban, jedinstven pečat enterijeru. Kroz tekst vas vodimo u neke kutke dizajna enterijera, otkrivajući „javne tajne“ kojima se služe profesionalci u procesu transformacije domova gde se susreću funkcionalnost, estetika i lični izraz.

Rasveta kao najbitniji faktor uređenja prostora

Svetlo igra ključnu ulogu u stvaranju određene atmosfere. Ponekada se to ne učini tako, ali se zamislite samo u prostoru nekog marketa. Uporedite dva ista marketa u kojima jedan od njih ima jaku, belu svetlost dobijenu LED rasvetom i isti market čije je svetlo prigušeno, loše i treperi. Iako sasvim isti po veličini, raspoređenosti rafova i artikala, uvek će prvi biti primamljiviji, izgledaće čistije i sigurnije za kupovinu, od onog drugog. Već time možete da uvidite koliko je rasveta značajna i koliko je planiranja i organizacije oko nje potrebno.

Osnovni savet jeste kombinacija različitih izvora svetlosti: lusteri, lampe, LED trake, sijalice za naglašavanje određenog kutka, zidne svetiljke… na primer, koristite podne lampe uz omiljeni kutak za čitanje ili viseći luster iznad trpezarijskog stola kako biste istakli prostor za obedovanje.

Strategija raspoređivanja rasvete: lusteri, lampe, svetiljke

Efikasno raspoređivanje rasvete u domu je ključno za stvaranje prijatne atmosfere. Postoji nekoliko, čak nebrojano strategija na koji se sve način rasveta može rasporediti kako bi se postigla harmonija u samom osvetljenju doma, budući da to uvek zavisi i od samog prostora, njegove namene, pozicioniranja. Na prvom mestu, uvek obratite pažnju da iskoristite prirodnu svetlost što je više moguće.  Postavite nameštaj tako da omogućava prolazak svetlosti kroz prostor, koristite prozore pametno i izaberite prozirne zavese koje propuštaju svetlost. A onda, započnite proces od centralnog osvetljenja.

Centralno osvetljenje je osnova, nije početak i kraj, a ovde se mogu koristiti lusteri ili plafonjere. Zavisno od namene prostora, birajte i vrstu osvetljenja. Plafonjere su odlične za hodnike, kuhinje, kupatila, dok u ostalim prostorijama, gde je potrebno ambijent utopliti lusteri jesu najbolja opcija. Mnogima su lusteri i dalje asocijacija na enterijere iz sredine prošlog veka, međutim, njihov dizajn se i te kako promenio, a mogu se prilagoditi svakom stilu, jer se izrađjuju upravo u svakom stilu.

Viseći lusteri, lusteri sa više kugli ili sijalica, lusteri koji su u industrijskom stilu, kombinacija drveta, metala i konopca… Apsolutno sve je dostupno. U tom izobilju svega bitno je posebno obratiti pažnju na tri stvari: koliko jako centralno osvetljenje je potrebno, koji stil je najbolji za određeni enterijer i posebno na to koja veličina lustera je odgovarajuća. Kada ova tri kriterijuma zadovoljite, onda znate da ste na odličnom putu ka dobrom izboru. Lusteri su odličan izbor za dnevne boravke i spavaće sobe, jer im pružaju dovoljno svetlosti za boravak u njima, a ujedno utiču na podizanje kompletnog enterijera na viši nivo. U trpezarijskom delu, što smo već napomenuli, pružaju usmerenu svetlost na sam sto, posebno kada su više spušteni i daju posebnu, prijatnu i intimnu atmosferu koja svaki obrok obogati dodatnom rasterećenošću i uživanjem, kako za jednim trpezarijskim stolom i treba da bude.

Razmotrite specifične potrebe svake prostorije i na osnovu toga raspoređujte tip rasvete. Kada pređete taj korak, na red dolazi dekorativna rasveta, čija je namena ujedno i dodatno osvetljenje. Koristite svetlo kao sredstvo za isticanje određenih detalja u prostoru, poput umetničkih dela, dekorativnih elementata ili određenih arhitektonskih karakteristika kada su dostupne u enterijeru. Koristite LED osvetljenje koje je „skriveno“ u policama, iza određenih ormara, ogledala… U sve to ukombinujte stone i podne lampe, budući da ćete na taj način  i naglasiti određeni deo enterijera, ali i dodatno utopliti prostor. Kada se ovako postave, lusteri kao centralno i sve ostalo kao dodatno osvetljenje, već se dobija enterijer koji oduzima dah na prvi pogled.

Boje i teksture enterijera

Postizanje harmonije u prostoru je najvažniji vodič u procesu uređenja enterijera. već smo videli kako se to u velikoj meri postiže rasporedom rasvete i njenim pametnim biranjem, a tako je i u samom biranju boja i tekstura koje će činiti jedan enterijer. Uklapajte ih uvek tako da budu kompatibilni jedni sa drugima. Razmislite o tonovima koji se slažu i koristite tekstir i dekorativne elemente da povežete različite delove prostorije, a posebno kada je prostor koncipiran tako da je sve u jednom, tj. kada se radi o open space konceptu. Korišćenje sličnih i istih materijala, boja koje se podudaraju, povezaće kompletan prostor u jednu celinu, a onda se određenim komadima nameštaja ili posebnim detaljima stvara vizuelno odvajanje prostora prema njegovoj nameni. Ili se uz određene detalje stvara kontrast koji je često potreban da bi se stvorila i neka dinamika u prostoru i kako bi se izbegla monotonost.

Funksionalnost i estetika

Veoma važno pravilo kaže, ukoliko je nešto estetski privlačno i veoma lepo, ali nema svoju svrhu i namenu, onda nije dobar deo jednog enterijera. savremeni tokovi uređenja, pa i samog života, zahtevaju često da estetika bude na zavidnom nivou, ali se uvek radi o korisnoj estetici, odnosno lepom koje ima svoju funkciju. Svaki komad nameštaja bi trebalo da ima svoju funkciju, a ujedno da doprinese estetici prostora. Birajte zato komade koji donose važnost vizuelnom doživljaju, ali i koji su praktični. Zato je često i najbolje rešenje birati nameštaj koji je rađen prema merama prostora, jer se tako ova dva kriterijuma najbolje uklope i daju najbolje rezultate.

Lični pečat prostoru

Savršeno uređen enterijer bez datog ličnog pečata vlasnika ostaje lepota bez suštine. Prostoru vlasnik sam daje jedinstvenost svojim ličnim uplitom u njega, kroz biranje određenih dekorativnih elemenata, tekstila ili boja, koje „liče na njega“. Najlepši način su još uvek oni stari vidovi ukrašavanja fotografijama porodice i prijatelja, biranjem umetnina, postavljanjem suvenira sa putovanja… Jer lepom enterijeru kada se doda životni pečat vlasnika daje se u stvari život.