dubai-zgrade-suma

Koja su to mesta koja naplaćuju korišćenje lifta?

Liftovi su suštinski deo mnogih modernih zgrada, pružajući zgodan i efikasan način za premeštanje ljudi i robe sa jednog sprata na drugi. Međutim, u nekim zgradama korišćenje lifta se plaća! 

Najpoznatiji toranj u Srbiji, Avalski toranj sa vidikovcem na 122. metru, nije jedini koji dolazak do vidikovca naplaćuje, a da dođete do njega moraćete liftom! Pritom samo tri metra ispod se nalazi kafić sa podjednako lepim pogledom.

Bilo da se radi o vidikovcu, vrhunskom restoranu ili luksuznoj hotelskoj sobi, posetioci ovakvih objekata često moraju da plate naknadu za korišćenje lifta. U ovom članku ćemo istražiti razloge za naplatu korišćenja liftova, ispitati neke primere zgrada koje to rade i razmotriti uticaj koji ova praksa ima na korisnike i operatere zgrada.

Zašto neke zgrade naplaćuju korišćenje lifta?

Postoji nekoliko razloga zašto neke zgrade naplaćuju korišćenje lifta, a jedan od najčešćih je ostvarivanje prihoda.

U zgradama koje imaju veliki promet ili su turističke atrakcije, naplata za korišćenje lifta može biti način da se nadoknade troškovi za održavanje zgrade sa liftom. To takođe može biti način da se upravlja protokom posetilaca i osigura da infrastruktura zgrade nije preopterećena!

Naplata za korišćenje lifta takođe može biti način da se korisnicima zgrada pruži vrhunsko iskustvo. U luksuznim hotelima, na primer, gosti mogu biti spremni da dodatno plate za ekskluzivni lift koji ih vodi direktno u njihovu sobu ili vrhunski restoran. 

Slično tome, posetioci sa namerom da uživaju u divnom pogledu i drugim atrakcijama na velikim visinama mogu biti voljni da plate za pogodnost korišćenja namenskog lifta, a ovakva prometna mesta su idealna prilika za oglašavanje u liftovima.

tajvan-taipei-pejzaz

Uticaj naplate za korišćenje lifta 

Naplata za korišćenje lifta može imati i pozitivne i negativne uticaje na korisnike i operatere zgrade. Sa pozitivne strane, može da generiše prihod koji se može koristiti za održavanje i nadogradnju liftova, osiguravajući da oni ostanu bezbedni i efikasni. 

Međutim, naplata za korišćenje lifta takođe može biti izvor frustracije za korisnike zgrada, posebno ako nisu unapred svesni naknade. 

Posetioci koji su zatečeni taksom mogu se osećati zavedeni ili iskorišćeni, a to može dovesti do negativnih kritika i smanjenja broja budućih posetilaca.

Iz perspektive operatera zgrade, naplata za korišćenje lifta takođe može biti mač sa dve oštrice. Iako može da generiše prihod, takođe može biti logistički izazov da se upravlja protokom posetilaca i osigura da su oni svesni naknade. 

Upoznatost se može obezbediti putem aktuelnih kanala tradicionalnog marketinga, ali i porast u posećenosti.

Takođe može stvoriti percepciju ekskluzivnosti koja možda nije poželjna za neke zgrade, međutim sam nivou sređenosti i novac uložen u čistoću zgrade i lifta je svuda cenjen.

Primeri zgrada koje naplaćuju korišćenje lifta

Burdž Kalifa je najviša zgrada na svetu sa 828 metara i nalazi se u Dubaiju. Ima nekoliko liftova koji odvode posetioce do vidikovca na 124. spratu, ali kako bi ih koristili moraju da kupe kartu za pristup vidikovcu, a cena karte uključuje lift. 

Visina izdvojene sume za ovakvo iskustvo varira u zavisnosti od doba dana i dana u nedelji, sa višim cenama u vreme špica. 

Treba imati na umu da pored vidikovca, Burdž Kalifa ima nekoliko vrhunskih restorana i barova, od kojih neki imaju namenske liftove koji su dostupni samo posetiocima!

Nakon toga imamo Tajpej 101, neboder u Tajpeju na Tajvanu koji se nalazi na 509 metara. Ima lift koji se kreće brzinom od 60,6 km/h i vodi posetioce do vidikovca na 89. spratu. 

Posetioci moraju da plate naknadu za korišćenje lifta, koja je uključena u cenu ulaza na vidikovcu. Na palubi za posmatranje se nalazi i vrhunski restoran kojem se može pristupiti posebnim liftom.

Šard je neboder od 95 spratova u Londonu, Velika Britanija, koji se nalazi na 310 metara. Ima liftove koji odvode posetioce do platforme za gledanje na 72. spratu. Posetioci moraju da plate naknadu za pristup platformi za gledanje, što uključuje korišćenje liftova. 

Zatim je svoje mesto na listi našao svima poznat i neverovatnom brzinom izgrađen Empajer stejt bilding. Istorijska zgrada u Njujorku koja se nalazi na 381 metar i predstavlja petu po visini u svetu, ima liftove koji odvode posetioce do vidikovca na 86. Spratu, a posetioci moraju da kupe kartu za pristup vidikovcu, što uključuje i lift, naravno. 

Naplata za korišćenje lifta je uobičajena praksa u mnogim zgradama širom sveta, jer može biti način za generisanje prihoda i pružanje vrhunskog iskustva. Na kraju, odluka o naplati korišćenja lifta zavisi od ciljeva i prioriteta operatera zgrade i očekivanja korisnika zgrade.