postavljanje pločica

Image by ededchechine on Freepik

Kupatilo – jedna od najbitnijih prostorija u kući, mnogima čak i najbitnija. Da li zbog toga što se za renoviranje kupatila troši najviše vremena ili zbog toga što se sa njim prvo kreće, kupatilu se često daje centralno mesto. Kako i ne bi – ipak je to mesto u kome ne samo da je prostor intimne, već je to i mesto gde često uživamo i opuštamo se posle napornog dana, i de posvećujemo pažnju sebi i svom telu. Baš zato i zaslužuje da bude opremljeno baš po našem ukusu, na način koji nama odgovara, i nadasve kvalitetno.

Postavljanje pločica je posao u kom treba i znanja i kreativnosti

Kada ste odlučili da kupatilu podarite novo ruho, na umu pre svega imate pločice. Da, one nose svu slavu kada kupatilo izgleda lepo, ali i sve loše kritike kada im nešto nedostaje. Kako je gotovo cela površina pod njima, svakome ko u kupatilo uđe prve upadaju u oči. I nije sve u izboru keramike, o izgledu umnogome odlučuje i postavljanje pločica.

Kombinovanje boja, dezena, kao i način lepljenja koji odstupa od klasičnog, uz neobične dimenzije – sve to su načini kako da vaše kupatilo ne bude uobičajeno i u najmanju ruku dosadno i monotono. Za takav posao neophodan je dobar majstor, koji je uz to i kreativan, da unese malo magije i razlike.

kada za kupatilo

Image by rawpixel.com on Freepik

Njeno veličanstvo kada za kupatilo

Kada se pogled sa pločica skrene na kadu, može se reći da je to ono što zauzima centralno mesto u kupatilu bilo koje dimenzije. Iako je često tačka sporenja da li izabrati tuš ili klasičnu kadu, činjenica je da se danas mogu naći savršeni modeli i jednih i drugih vrsta. Modernije varijante deo su minimalističke priče, pa se najmodernija kupatila danas rade i tako da nema kade kao takve, već da se tuš kabine postavljaju na ravan pod.

Mnogima je nezamenljiv osećaj kada se klasična kada za kupatilo napuni i kada se u njoj uživa. One često zahtevaju i veći prostor pa je zato ponekad i izostavljena iz renoviranja kupatila. Onda kada je prostor mali, tuš kade sa kabinama jesu najpraktičnije rešenje.

Sitnice koje estetiku znače

Iako bi mnogi sveli kupatilo samo na funkcionalnost, ipak taj prostor jeste i mesto gde možete estetski da dostignete prilično zapažen učinak. Postoji toliko trikova da prostor učinite vizuelno većim, kao i da pomoću osvetljenja, na primer dostignete i prijatan ambijent, ali i dovoljno svetlosti koja je neophodna u nekim trenucima. Takođe, kupatilski prostor je savršeno mesto gde se mogu odlagati određene stvari (kao što su peškiri, donji veš, čarape, ali i sva kućna hemija).

Tu nameštaj po meri radi odličan posao – svaki kutak u kupatilu može postati mesto za čuvanje nekih stvari. Kupatilo kao prostorija vrlo je zahvalno za dekorisanje – to se neretko postiže kupatilskim tekstilom, zatim i postavljanjem nekih predmeta koji se ne očekuju tu, kao što su veštačke ili čak i prave biljke, zatim ukrasi za police, i još mnogo toga. I tu treba pustiti mašti na volju i poigravati se sa detaljima – i garantovano će kupatilo zablistati i novim sjajem ali i jedinstvenošću.