covek-telefon-mikrofon

Saradnja sa influenserima kao marketing strategija

Marketing u saradnji sa uticajnim ličnostima se pokazao kao moćno sredstvo za brendove koji žele da dosegnu i angažuju svoju ciljnu publiku na autentičniji i dopadljiviji način. 

Iako postoje izazovi i rizici, prednosti ovakvog tipa marketinga ga čine atraktivnom opcijom za mnoge brendove i sve češćim izborom velikih kompanija u Srbiji. 

Pažljivim odabirom i saradnjom sa pravim poznatim ljudima, brendovi mogu izgraditi snažne odnose sa svojom ciljnom publikom i dovesti do stvarnih poslovnih rezultata, a odtkrićemo vam u nastavku ko su to influenseri i zašto ih treba angažovati da reklamiraju vašu firmu.

Influenseri i marketing: spoj napravljen na nebu?

Influenseri su u stanju da utiču na mišljenje svoje publike i odluke o kupovini. Često se vide kao kreatori trendova i poznati su po svojoj sposobnosti da kreiraju i dele zanimljiv i zabavan sadržaj. 

Oni dolaze iz svih sfera života i mogu se fokusirati na određenu nišu ili temu, kao što su moda, lepota ili hrana, a Srbija je dom uspešne zajednice uticajnih ljudi, koji su svoje poznantsvo stekli preko društvenih medija i time akumulirali značajne pratioce na platformama kao što su Instagram, TikTok i Jutjub. 

Neki od najpopularnijih influensera u Srbiji su modni blogeri, travel blogeri i gurui lepote. 

Tako nije neobično da ćete ih videti svuda po društvenim mrežama, a zatim i na mnogim reklamama privatnih kompanija, a inovativnost ovog marketinga je prikladna za sve vrste klijenata. 

Recimo ukoliko bi online kladionica bila klijent, mogla bi da unajmi influensere da se okušaju u igrama na sreću ili da pokažu koliko dobro su upoznati sa sportom, a možda i da sastave tiket i kažu o svom iskustvu u klađenju.

Ovi pojedinci su iskoristili svoje prisustvo na mreži za izgradnju ličnih brendova i saradnju sa drugim brendovima i preduzećima, koja žele da dosegnu svoju ciljnu, obično mlađu ili srednjih godina, publiku.

osoba-nakit-sesir

Kakva je veza između marketinga i influensera?

Oni su, posebno, blisko povezani jer oba imaju za cilj da dosegnu i angažuju ciljnu publiku. 

Brendovi angažuju influensere da promovišu svoje proizvode ili usluge svojim sledbenicima, pošto se influenseri vide kao pouzdani izvori informacija i preporuka

Saradnjom sa influenserima, brendovi su u mogućnosti da iskoriste poverenje njihove publike i uspostave vezu sa svojom ciljnom grupom.

Pritom, influenser marketing može biti isplativiji u poređenju sa drugim oblicima oglašavanja, posebno za promovisanje manjih preduzeća!

Neki primeri influenserskog oglašavanja uključuju:

  • Recenzije proizvoda na Instagramu ili njihova demonstracija uticaja na lepotu i pravilna upotreba. 
  • Influenser putovanja koji deli sponzorisanu objavu koja promoviše hotel ili turističku destinaciju.
  • Influenser za hranu koji kreira recept koristeći određeni brend sastojka i deli ga na društvenim medijima.
  • Modni bloger koji prikazuje odeću brenda u sponzorisanom Instagram postu i ocenjuje kvalitet proizvodnje i materijala recimo.

Prednosti Influenser marketinga

Influenseri nudi nekoliko prednosti za brendove, uključujući povećanu svest o brendu i poboljšano angažovanje kupaca, takođe pruža brendovima vredne podatke i uvid u njihovu ciljnu publiku, što može da pruži informacije o budućim marketinškim naporima.

Brendovi su u mogućnosti da dođu do nove i šire publike kroz partnerstvo sa influenserima, a njihovi proizvodi ili usluge se često posmatraju u pozitivnijem svetlu zbog podrške influensera.

Influenser reklame često rezultiraju višim nivoima angažovanja, kao što su komentari, lajkovi i deljenja, što može pomoći u širenju poruke brenda. Sem toga studije su pokazale da ovakve reklame mogu imati visok povrat ulaganja u poređenju sa drugim oblicima oglašavanja.

Dodatno mogu se osobe koristiti i kao brend ambasadori i biti prikazani u tradicionalnijim formama reklamiranja, primera radi na bilbordima ili putem oglašavanja u liftovima.

Izazovi i rizici angažovanja

Ovaj tip marketinga dolazi sa sopstvenim skupom izazova i rizika. Jedan od glavnih problema je poteškoća u merenju uspeha i povraćaja ulaganja u influenser kampanje, pošto tradicionalni pokazatelji kao što su klikovi i prikazi možda ne odražavaju tačno uticaj. 

Pored toga, uvek postoji rizik da publika influensera možda neće pozitivno reagovati na saradnju ili da se on/ona možda neće uskladiti sa vrednostima ili porukom brenda

Brendovi moraju pažljivo da provere i izaberu uticajne ljude kako bi bili sigurni da je njihovo partnerstvo dobro pristajalo. To je ključna stavka sa obzirom da su influenseri često umešani u razne drame, ali i osumnjičeni za kriminalne radnje, uzmimo za primer kontraverznog britanskog influensera Endru Tejta

Naš savet čitaocima je da razmotre korišćenje influenser marketinga kao dela svoje reklamne strategije, a pre nego što odlučite da ga angažujete važno je imati jasan cilj i meriti uspeh prateći doseg, angažovanje i komunikacije pratilaca.

Na kraju, ključ uspeha sa influenserskim marketingom je pristup sa strateškim i dobro isplaniranim pristupom, kao i uvek davanje prioriteta autentičnosti i transparentnosti u svim interakcijama sa influenserima i njihovim pratiocima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *