devojka-donji-ves

Simbolično korišćenje ženskog donjeg veša u marketingu

Ženski donji veš je simbolično predstavljao ženstvenost i seksualnost u pop kulturi, zbog čega se u marketingu veš koristio kao sredstvo za prodaju raznih proizvoda, od donjeg veša do svakodnevnih odevnih predmeta. 

Mešutim, neke reklamne kampanje za žensko donje rublje pokušavale su da koriste veš kao sredstvo za osnaživanje, a ne kao objektivizaciju.

Ovaj blog će istražiti simboličnu upotrebu ženskog donjeg veša u marketingu i njegov uticaj na kulturne i društvene norme.

Moć osnaživanja kroz reklamiranje ženskog donjeg 

Inkluzivne kampanje predstavljaju žene različitih tipova tela, rasa i uzrasta i često ističu udobnost i samopouzdanje koje proizilazi iz nošenja donjeg veša, samim tim usmeravaući prema ciljnoj grupi poduhvate, a to su normalno moderne žene.

Ova vrsta reklamiranja promoviše pluralizam i osnažujuće predstavljanje žena i šalje poruku da ženska tela nisu roba koja se kupuje i prodaje, već izvor snage, moći i samopouzdanja. 

Ova vrsta oglašavanja ima potencijal da pozitivno utiče na samopoštovanje i sliku o telu žena i da izazove štetne rodne stereotipe, pa tako nike neobično videti modele i u manje tradicionalnom obliku donjeg veša, recimo noseći atraktivne ženske bokserice, kojima se uspostavlja dominantan uticaj i promoviše jednakost polova i njihovih potreba.

Ovakvim izborom donjeg veša se pokazuje da ne mora udobnost da ispašta zbog izgleda, kao i da nije neophodno žena da bude provokativna kako bi bila poželjan partner za vezu.

osoba-donji-ves

Seksualizacija ženskog donjeg veša 

Seksualizacija ženskog donjeg veša u marketingu nije nova pojava. Decenijama se žensko donje rublje reklamira kao sredstvo za zavođenje i seksualno osnaživanje i to je evidentno u reklamnim kampanjama koje prikazuju žene u provokativnim pozama i sugestivnoj odeći. 

Osnovna poruka ovih reklama je da će žensko donje rublje poboljšati njihovu seksualnost i učiniti ih poželjnijima suprotnom polu, pa samim tim i partneri često sugerišu da bi njihova druga polovina trebala tako da izgleda, vršeći pritisak za potčinjavanje trendu. 

Time se pokazuje da brendovi nisu upoznati sa ciljnom grupom, odnosno željama žena ili su u zabludi da zaista misle da žene samo teže zadovoljiti partnera bez obzira na njihove potrebe, kada kupuju donji veš.

Objektivizacija ženskih tela u reklamiranju donjeg veša dovela je do održavanja štetnih stereotipa o ženama i njihovom seksualnom identitetu. Žene se često prikazuju kao pasivni objekti, čija tela postoje samo za zadovoljstvo muškaraca, što i pokazuje nepraktičan donji veš. 

Ovo pojačava ideju da su ženska tela roba koja se kupuje i prodaje, a ne ljudska bića sa posredstvom i autonomijom, kao i potrebama.

Zastupljenost ženskog donjeg veša 

Žensko donje rublje nije samo seksualizovano u reklamiranju donjeg veša, već se i simbolično koristi u svakodnevnom marketingu. 

Često se koristi kao sredstvo za prodaju raznih proizvoda, od odevnih predmeta do predmeta za domaćinstvo. 

Ova vrsta reklamiranja koristi prednost kulturnog značaja ženskog donjeg veša i koristi ga za prodaju proizvoda koji nemaju nikakve veze sa seksualnošću ili ženstvenošću.

Na primer, žensko donje rublje se koristilo za prodaju auto delova, grickalica, pa čak i proizvoda za čišćenje. U ovim reklamama, žensko donje rublje se često predstavlja kao simbol udobnosti, luksuza i ženstvenosti

Ovo pojačava ideju da su ženska tela roba koja se može koristiti za prodaju bilo kog proizvoda, bez obzira na njegovu relevantnost.

Uticaj korišćenja ženskog donjeg veša u svakodnevnom marketingu je taj što se njime održava objektivizacija ženskih tela i jačaju štetni rodni stereotipi, kao i stvaranje kod žena kompleksa zbog fizičkog izgleda.

Takođe pojačava ideju da su ženska tela javna svojina i da se mogu koristiti za prodaju bilo kog proizvoda. Ova vrsta reklamiranja šalje poruku da se ženska tela vrednuju prvenstveno zbog njihove seksualne privlačnosti i da postoje da bi ih drugi konzumirali i koristili.

Uticaj seksualizovanog marketinga na ženska tela

Seksualizacija ženskog donjeg veša u marketingu ima dubok uticaj na to kako žene vide svoja tela i svoju seksualnost. Ova vrsta reklamiranja pojačava ideju da ženska tela nisu njihova i da je njihova vrednost vezana za njihovu seksualnu privlačnost. 

Ovo može dovesti do sramote o izgledu tela, niskog samopoštovanja i negativne slike o sebi, posebno kod mladih devojaka i žena koje još uvek razvijaju osećaj sebe.

Štaviše, objektivizacija ženskih tela u reklamiranju donjeg veša održava ideju da su ženska tela javna svojina i da moraju biti u skladu sa strogim standardima lepote da bi se smatrala poželjnim. Ovo može dovesti do osećanja nesigurnosti, sumnje u sebe i anksioznosti zbog imidža tela, posebno u kulturi u kojoj se izgled veoma ceni.

Bilo da se radi o reklamiranju donjeg rublja ili u svakodnevnom marketingu, upotreba ženskog donjeg veša kao alata za prodaju proizvoda pojačava ideju da su ženska tela roba koja postoji za zadovoljstvo i potrošnju drugih. 

Važno je da prilikom izbora načina reklamiranja brendova odeće i drugih kompanija da trgovci budu svesni uticaja svojih reklamnih kampanja i da rade na stvaranju inkluzivnijeg i osnažujućeg predstavljanja žena u oglašavanju.