Bundes

Bundes liga je ponovo u modi

Došla je i ta sezona da posle dvanaeset odigranih kola u Bundes ligi na čelu tabele ne bude Bajern. Zapravo, da smo gledali tabelu nekoliko nedelja ranije, Bajern ne bi bio ni među prva tri tima, ali mu je mala bodovna razlika omogućila da trenutno bude drugoplasirani.

Ovo raduje sve istinske ljubitelje fudbala i nemačkog prvenstva jer mu je poslednjih godina uvek nedostajalo “ono nešto” da bude među tri najjače lige u Evropi. To je mogla biti i činjenica da je Bajern uspostavio neverovatnu dominaciju koja je pretila da nemačkom prvenstvu malo, po malo oduzima draž takmičarskog sporta.

Dominacija Bajerna

Statistički gledano, Bajern vlada jednu deceniju, i niko nije siguran kada bi se njegovo skidanje sa trona moglo dogoditi. Ako gledamo širu sliku, u poslednjih dvadesetak godina, samo se pet puta dogodilo da šampion ne bude klub iz Minhena. Naprosto, Bajern je postao najmoćniji i najjači klub u svakom smislu u Nemačkoj, i jedan od problema i leži u činjenici da je jednostavno nemoguće takmičiti se sa njegovim uticajem i finansijskom snagom. No, sezona 2022/23 bi mogla da donese neke nove vetrove i na nemačkim fudbalskim poljima.

Iznenađenje prvenstva – Union Berlin

Nakon gotovo trećine prvenstva, na prvom mestu se nalazi Union Berlin. Ovaj klub je dobro počeo sezonu, nanizao nekoliko dobrih rezultata, ali niko nije očekivao da će se dobre igre produžiti i na novembar, i da će ovaj klub iz Berlina biti na čelu tabele. Klub koji igra dosta dobro taktički, na mali broj datih, i još manji broj primljenih golova i dalje se dobro nosi sa svim ovim što mu se dešava iako je u poslednjih pet utakmica zabeležio i prva dva poraza.

No, uspeo je to da nadomesti sa tri pobede, i da naredna tri kola dočeka sa vrha tabele. A te naredne tri runde će u nemačkom šampionatu biti zaista ubitačne – za nedelju dana će svaki tim odigrati tri utakmice, i to će biti svojevrsni fizički test za ekipe posle kojih će i situacija na tabeli biti verovatno drugačija. Ovo se sve radi da bi se što više kola odigralo pre pauze koja je uslovljena Svetskim prvenstvom u Kataru jer će se fudbaleri koji igraju u Bundes ligi na terene vratiti tek u drugoj polovini januara iduće godine, a sa njima i svi oni koji se u kladionicama budu kladili na njih. To praktično znači da će imati pauzu dužu od dva meseca.

Bilo kako bilo, Union Berlin u prvom od tri kola gostuje Bajeru iz Leverkuzena, zatim dočekuje Augsburg da bi u petnaestom kolu gostovao Frajburgu. Što se tiče Bajerna iz Minhena, oni će prvo gostovati Herti, zatim će dočekati Verder iz Bremena, a onda pre pauze igraju sa ekipom Šalke 04.

Zanimljiva borba za Evropu

Ako se za trenutak vratimo na samu tabelu Bundes lige, videćemo da se iza vodećeg dvojca nalazi još jedno prijatno iznenađenje, a to je ekipa Frajburga. Ona ima samo bod manje od Bajerna, a dva od Union Berlina. Oni su u poslednja dva kola savladali Verder i Šalke 04, i nadaju se da će ovaj dobar niz nastaviti i u ostatku novembra. Na četvrtom mestu se nalazi ekipa Borusije Dortmund.

Oni su ipak uspeli da se uguraju na vrh tabele iako ove sezone beleže vrlo promenljive rezultate kao što zna da se dešava na slot igrama. Peta je ekipa Ajntrahta iz Frankfurta koja zaostaje šest bodova za vodećim Unionom iz Berlina, te i ovaj podatak govori koliko je Bundes liga ove sezone interesantna.

Velikani opet na mukama

Što se tiče začelja tabele, Štutgart opet muku muči sa igrama i rezultatima, i veliko je pitanje da li mogu da se na vreme izvuku iz neugodne pozicije kako se ne bi opet borili za ostanak u Ligi. U poslednjih pet mečeva imaju tri poraza i dve pobede, i nalaze se tik iznad zone koja vodi u Cvajtu. U njoj se nalaze ove sezone izuzetno loši Bajer Leverkuzen sa devet bodova, zatim je tu Bohum sa sedam i Šalke 04 sa svega šest bodova iz dvanaest odigranih kola.

Ekipi iz Gelzenkirhena kao da se ponavlja sezona 2020/21 u kojoj su uspeli da ispadnu iz najjače nemačke lige. Doduše, uspeli su da se u nju ekspresno i vrate osvojivši prvo mestu u Cvajti prošle sezone, te je to davalo  znake da su se neke stvari promenile, i da će respektabilni klub uspeti da se stabilizuje, i opet postane standardni bundesligaš. No, prva trećina ove sezone kao da je sve demantovala. Ekipa u dvanaest kola ima i više nego skromnu jednu pobedu, a u seriji su od pet poraza, i to redom od Augsburga, Bajera iz Leverkuzena, Hofenhajma, Herte i Frajburga. Ova “crna” serija kao da nema kraja, te dosta toga zavisi od igara koje će igrači Šalkea prikazati u naredna tri kola.

U njima prvo gostuju Verderu iz Bremena, zatim dočekuju Majnc da bi na kraju igrali dočekali Bajern iz Minhena. Možda im je jedan ovakav protivnik i dobra igra protiv njih i potreban da bi se izvukli iz velike krize u kojoj se nalaze. Ljubitelji fudbala u Gelzenkirhenu se nadaju da je to slučaj jer ne bi voleli da ponovo gledaju svoje ljubimce u drugom rangu nemačkog fudbalskog takmičenja.

Darmštat vodi u Cvajti

A kada već pričamo o popularnoj Cvajti, tamo se na čelu tabele posle četrnaest kola trenutno nalazi Darmštat dok je odmah ispod njih, sa bodom zaostatka HSV. Na trećem mestu se nalazi Paderborn, a slavna ekipa koja ima nameru da se možda već ove sezone vrati u Bundes ligu, Kajzerslautern je na sedmom mestu, i  zaostaje za vodećim timom devet bodova.

U svakom slučaju, Bundes liga ove godine pruža i više nego dovoljno razloga za praćenje i uživo klađenje, te bi trebalo obratiti pažnju na utakmice ovog prvenstva kako ove tako i sledeće kalendarske godine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *