Kako dekorisati poslovni prostor?

Pored stambenog, poslovni prostor je mesto gde provodimo najviše vremena tokom života. Kako su nam kancelarije uglavnom druga kuća, u kojoj provodimo u proseku 8 sati dnevno, nema veće motivacije da taj prostor učinimo što lepšim i prijatnijim za svakodnevni boravak u njemu.

Pored toga što je najvažnije da nama u tom prostoru bude udobno i podsticajno za rad, poslovni prostor dosta govori o nama i može da ostavi izuzetno jak uticaj na na naše poslovne saradnike, klijente, druge kolege. U nastavku teksta slede saveti kako da oplemenite prostor u kojem radite i učinite ga pravom radnom oazom, koja će i Vas i sve druge u vašem poslovnom okruženju inspirisati.

Nikad neprevaziđena cvetna dekoracija

Opšte je poznato da biljke svaki prostor čine lepšim i prijatnijim. Zelena boja najprijatnija je za ljudsko oko, a pored toga sobno bilje nam omogućava kontakt sa prirodom pa barem i u minimalnoj količini. 

Dostava cveća na adresu isti dan omogućiće vam da što pre oplemenite svoje poslovno okruženje i unesete u njega dašak prirode. Izbor cveća za kancelariju je veliki, ali neke vrste su posebno pogodne baš za radni prostor.

U takve biljke spada krasula, poznata i kao Japansko drvo novca, postoji uvreženo mišljenje da njeno prisustvo donosi novčane dobitke, a takođe je otkriveno da sadrži i eterična ulja koja povoljno utiču na čovekove sposobnosti, kako fizičke, tako i mentalne. 

Za dracenu se takođe vezuje simbolika sreće i uspeha, kao i verovanje da povećava rezultate u poslu, samopouzdanje i optimizam. Zamija je mnogima omiljeni izbor za dekoraciju poslovnog prostora jer se veruje da donosi novac i sreću, ali i da upija negativnu energiju. Njena naročita prednost je u tome što se zaliva svega jednom mesečno, pa je pored svega i praktična.

Za održavanje su pogodni i kaktus i sanseverija, koje je takođe nije potrebno često zalivati. Kaktusi upijaju štetne gasove, čime dodatno doprinose prijatnosti radnog okruženja, pa ih mnogi biraju i zbog te njihove karakteristike.

moderna-kancelarija

Zidovi – neograničeni prostor za kreativnost

S obzirom na to da kancelarija ne treba da bude prenatrpana nameštajem, već da sadrži elemente neophodne za rad, ostaje puno praznog mesta na zidovima, koje onda možemo dekorisati tako da upotpune izgled celokupnog prostora.

Ono što svakome možda prvo padne na pamet jesu police, koje svaka kancelarija treba da ima i iz praktičnih razloga, za odlaganje dokumenata, kancelarijskog pribora itd, ali one su svakako prilika da budu ne samo praktično rešenje, već i veoma dekorativno. Da li ćete se fokusirati na dizajn ili na raspored polica, odlučite sami, u skladu sa ostatkom enterijera i sopstvenim ukusom.

Izuzetno dekorativno i oplemenjujuće mogu da deluju zidne tapete, čiji su dezeni neograničenog broja. Bitno je da, ukoliko se odlučite da zidove dekorišete tapetama, imate na umu da neke zidne površine treba ostaviti i praznim, kako bi delovi prekriveni tapetama došli do izražaja i kako prostor ne bi delovao prenatrpano.

Dekorativna i praktična rešenja za zidove su i memo-table, na kojima možete ispisivati svoje dnevne, nedeljne, mesečne zadatke. Takođe, ljubitelji ogledala mogu ih upotrebiti da njima dekorišu radno okruženje. Ona mogu biti naslonjena na zidove ili okačena na njih, a svakako će učiniti da prostor izgleda mnogo elegantnije i stilizovanije. 

I osvetljenje može poslužiti kao odlična dekoracija

Podrazumeva se da radni prostor mora da ima adekvatno osvetljenje jer ono i te kako utiče na raspoloženje i efikasnost, pa samim tim i na postignuća i rezultate zaposlenih. Pored plafonskog osvetljenja, možete uvesti i druge vrste rasvete, koja pritom deluje izrazito dekorativno – na prvom mestu su tu stone lampe, koje mogu biti savršen dodatak vašem radnom stolu, pored toga što će vam koristiti da pojačate osvetljenje kada vam je to neophodno. 

Pored njih, možete eksperimentisati sa led trakama, dostupnim u hladnim, toplim i neutralnim tonovima. Vaša mašta diktira kako ćete ih postaviti, možete kombinovati čak i različite boje ukoliko je to uklopivo sa vašim radnim okruženjem. Njihova dodatna pogodnost je što najmanje zagrevaju prostor u kom se nalaze, a takođe su i ekonomične. Njihov životni vek je dug i zaboravićete kada ste ih postavili dok ne dođe vreme za zamenu. 

Još trikova za dekorisanje poslovnog enterijera

Poslovni prostor možete učiniti još toplijim ukoliko stavite tepih koji se uklapa sa ostatkom prostora. Bez obzira na to da li su deblji ili tanji, većih ili manjih dimenzija, tepisi čine prostor komfornijim, ali takođe i elegantnijim i otmenijim kada se napravi pravi odabir.

Zanimljivi komadi nameštaja su takođe prilika da prostor osvežite i unesete u njega lični pečat. Kao što smo napomenuli, nameštaj treba da bude funkcionalan i kancelariju ne treba zatrpavati nameštajem, ali komoda interesantnog dizajna ili fotelja sa neobičnim dezenom mogu biti sami po sebi odlična dekoracija.

Tu su i različite detalji, poput stalaka za olovke, neobičnih kalendara, upečatljivog pribora za pisanje, koji i te kako mogu da daju final touch vašem radnom prostoru. Ne ustručavajte se da eksperimentišete i uredite prostor u kojem provodite mnogo vremena što više po svojim estetskim i praktičnim merilima i uživajte u svakom radnom danu!